B. Ropė dalyvavo LDAA lauko dienoje, kur buvo atidarytas pirmasis „Bulvės muziejus“
2019-08-24
B. Ropė dalyvavo LDAA lauko dienoje, kur buvo atidarytas pirmasis „Bulvės muziejus“

Lietuvoje duris atvėrė iki šiol nematytas – „Bulvės muziejus“. Jo įkūrėjas – istorija bei kultūra besidomintis agronomas Jonas Valaitis. Muziejaus ekspozicijoje – bulvių auginimo technologija bei istorija. „Dėkoju organizatoriams už suteiktą garbę pasveikinti muziejaus atidarymo renginį ir perkirpti simbolinę juostelę, – sakė renginyje dalyvavęs Europos Parlamento narys Bronis Ropė. – Džiaugiuosi pažintimi su Jonu Valaičiu. Tai labai kūrybingas, iniciatyvus, savo kraštą mylintis žmogus. Ši jo iniciatyva yra pavyzdys, kad Lietuvos regionai yra gyvi, juose gyvenantys žmonės yra darbštūs, kuriantys ir puoselėjantys savo kraštą bei jo istoriją.“

Pirmojo šalyje „Bulvės muziejaus“ atidarymas įvyko Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) lauko dienoje–seminare, Kudirkos Naumiestyje. Taip pat renginyje įmonės augintojams pristatė paslaugas bei technologijas, o bulvių ir daržovių supirkėjai susipažino su šių metų išauginta produkcija. Augintojams ir visuomenei buvo pateikta informacija apie bulvių ir daržovių pasėlių ir rinkos pokyčius.

Lauko dienoje dalyvavęs B. Ropė renginio dalyvius supažindino su Europos Parlamente svarstomais Lietuvos žemdirbiams aktualiais klausimais bei pristatė bendrosios žemės ūkio politikos perspektyvas 2021-2027 m. finansiniu laikotarpiu. „Siekiu, kad per ateinantį finansinį laikotarpį ES visiškai suvienodintų išmokas ūkininkams. ES turi sukurti nuoseklų priemonių paketą, užtikrinantį žemės ūkio sektoriaus prisitaikymą prie klimato kaitos ir aiškų kompensacijų mechanizmą, nuostoliams, patirtiems dėl klimato kaitos, kompensuoti“, – savo veiklos tikslus Europos Parlamente žemės ūkio srityje dėstė B. Ropė. Europarlamentaras taip pat akcentavo, kad sveiko, lietuviško maisto gamintojas, ūkininkas, gyvenantis kaime darnoje su gamta turi stiprinti ryšius su vartotojais mieste ir jam turi būti sudarytos sąlygos tiekti kainos ir kokybės prasme patrauklią produkciją. „Dirbu, kad lengvėtų biurokratinė našta žemės ūkio (ypač ekologinės) produkcijos gamintojams, kad būtų atsisakyta perdėtų sterilumo reikalavimų natūralaus maisto gamintojams. Tai svarbu ne tik gamintojams, bet ir vartotojams, nes palankesnės sąlygos ūkininkavimui reikštų didesnį vietinės produkcijos pasirinkimą geresnėmis kainomis“, – teigė B. Ropė.

NUOTRAUKOS