Liepos 14-ąją Raseinių r., V. Nagreckio salotų ūkyje Lietuvos daržovių augintojų asociacija organizavo jau 18-ąją lauko dieną bei diskusiją „Ko reikia sėkmingam daržovių verslui?“, kurioje dalyvavo europarlamentaras Bronis Ropė. Renginyje apžvelgti Lietuvos daržininkystės pasiekimai, jai kylančios problemos ir grėsmės. Europarlamentaras pasidalijo su renginio dalyviais patirtimi, dirbant Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitete, kur dažnai svarstomi ir Lietuvos daržovių augintojams aktualūs klausimai.
Renginyje akcentuota daržovių augintojams būtinybę kooperuotis, burtis į gamintojų grupes, kas sėkmingai vyksta kitose ES valstybėse. Šiuo metu Lietuvoje yra vos viena daržovių gamintojų grupė, jungianti šiltnaminių daržovių augintojus. Šis procesas turėtų įgyti pagreitį, daržovių augintojams būtų tikslinga burtis į darinius bendram daržovių sandėliavimui, tvarkymui, perdirbimui, bendram pardavimui, tokiu būdu užsitikrinant didesnę produkcijos kainą.
Daržovių kainoms didelę įtaką turi vartotojų nuomonė ir pasirinkimas. Dirbdamas Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitete, B. Ropė nuolat akcentuoja, kaip svarbu reikiamą dėmesį skirti vartotojų švietimui, pradedant nuo darželių ir mokyklų, bei kaip svarbu įtraukti vietinius žemės ūkio produktus į ugdymo, gydymo įstaigų maitinimo schemas. Nuo šių metų rudens Europos Sąjungoje apjungiamos pieno, vaisių, daržovių ir bananų mokykloms schemos – būtent šios temos šešėliniu pranešėju Europos Parlamente buvo B. Ropė, pasisakantis, kad mokyklose vaikai gautų labiau natūralų, mažiau papildytą nesveikais priedais maistą. Šios schemos turėtų tapti labiau edukacinės, mokomosios, panaudojant, pavyzdžiui, lauko dienos principą ir kviečiant vaikus į ūkius, supažindinant su maisto atsiradimo ant stalo keliu ir ugdant sveikų produktų vartojimo įpročius.
Džiugu, kad stipri Lietuvos daržovių augintojų asociacija aktyviai atstovauja savo narių interesus, tiek Lietuvoje, tiek ES institucijose, yra ES daržovių augintojus jungiančios organizacijos Freshfel nariai. Žvelgiant į pastarojo laikotarpio vartojimo tendencijas, akivaizdu, kad vartotojai vis labiau suvokia daržovių naudą sveikatai ir sąmoningai jomis papildo savo pirkinių krepšelį. Todėl tikėtina, kad šviežių daržovių poreikis kryptingai augs.
Ko reikia sėkmingam Lietuvos daržovių sektoriui?
2017-07-16